söndag 27 januari 2013

Knäppt eller?

Jag har en alldeles särskild passion för gamla knappar. Nya, direkt från scrapshoparna, brukar jag inte skaffa mig, utan jag vill ha de där gamla som kommit genom ett liv av samlande. Jag kan fortfarande minnas hur jag satt och lekte med farmors knappburk när jag var liten. Den var som en skatt. Att vända på alla dessa skönheter och fundera på vad de varit med om kunde sätta igång min fantasi rejält. Som vuxen skulle jag så klart ha en egen knappsamling. Eftersom jag knappt kan sy, så är det ju inte ett sprättande och tråcklande som ligger bakom min knappsamling, utan loppisfynd, arv och pysslande. Men nu har jag en i alla fall, se vilka skönheter:
Det här är knappar som samlats under ett helt liv och som märkts av tiden och att man faktiskt använt dem. En stor del av min knappsamling är ärvd efter min makes farmor som levde i nästan 103 år. Det var en stark kvinna som flytt från två världskrig och visste att man tar vara på det man har, så hennes samling försöker jag förvalta på bästa sätt. Jag plockar med dem ibland och väljer noggrant till mina pappersalster, eftersom det är mitt sätt att använda knapparna. Jag vet att hon tyckte om mina kort, så det känns bra att använda knapparna på det sättet fast jag inte kan sy.

Men nog om själva knapparna och till det jag egentligen skulle visa, förvaringen. Mina knappar får inte riktigt plats i en gammal kaffeburk i plåt, så jag har dem på flera ställen. I pysselhörnan finns en glasburk med blandade skönheter, men i källaren har jag massor av knappar att fylla på med när det blir tomt i burken. Några av de svarta knapparna förvarar jag så här:
Gamla glasburkar i barnmatsburksstorlek huserar mina knappar. Jag har klätt dem med spillbitar av svart mönstrat papper och bandsnuttar. Naturligtvis får ett par knappar plats som dekoration också. Glasburkar är en toppenförvaring till småplock, eftersom man ser vad som är i och lätt skapar en enhet med lite mönstrat papper. Billigt blir det också, vilket aldrig är fel.Det brukar gå att stapla dem en aning också vid behov, om man undviker dekorationer uppepå. Det mönstrade papperet runtom är dessutom ett ypperligt sätt att dölja rester av ettiketter och lim. Det är nämligen inte alla producenter som sätter på ettiketterna på sådant sätt att de ät lätta att få bort.

Leta i gömmorna, du har säkert några fina burkar som kan användas som förvaring.
Anki


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar